Кондитерка, інноваційний інженер та власниця ферми черв’яків – перші учасники проєкту “Just Transition through Entrepreneurship”

Перший напрям проєкту з підтримки мікро-, малих та середніх підприємств в Україні офіційно розпочався! 

75 підприємців з вугільних регіонів Волинської та Львівської областей України долучилися до нас онлайн та особисто у Львові на події-відкритті та першій зустрічі напряму “Підприємці” проєкту “Just Transition through Entrepreneurship”.

Учасники під час сесії запитань та відповідей на відкритті програми. Фотограф: Андрій та Ірина Стухляки. Copyright © enpact 2024.Протягом наступних шести місяців учасники братимуть участь у регулярних семінарах на різні теми, зокрема, лідерство під час криз, сталий розвиток та циркулярна економіка, діджитал маркетинг та бізнес-стратегування. Вони отримуватимуть щомісячну фінансову підтримку в 500 євро та консультуватимуться з ментором, який/яка направлятиме й радитиме при подоланні бізнес-викликів. 

Важливим аспектом програми стане розвиток мережі та наданні можливостей для обміну досвідом з експертами, менторами й колегами-підприємцями. Учасники також отримають підтримку у виході на ринки ЄС, оскільки інтеграція до європейського ринку може запропонувати українським малим і середнім бізнесам багато можливостей для адаптації та зростання, попри наслідки, яких вони зазнали. 

Компанії-учасники, відібрані з-понад 190 заявок, представляють різноманітні галузі бізнесу, зокрема, інформаційні технології, сільське господарство, оптову та роздрібну торгівлю, виробництво, освіту та інші. 

Один з учасників – Ігор Бондаренко, підприємець-інженер, який займається створенням енергоефективних виробів та інноваційних матеріалів для різних сфер застосування. У 55 років Ігор втратив роботу і дім на Луганщині, а після повномасштабного вторгнення переїхав до Червонограда з надією розпочати життя та бізнес заново.

Починати життя з чистого аркуша довелося й іншому підприємцю, Дмитру Іванову, який втратив свою друкарню в Донецькій області через російське вторгнення і переїхав на Волинь лише з однією сумкою. Для нього програма – це шанс відновити бізнес на новому місці. 

Наталя Бєлімова, яка також є внутрішньою переселенкою, пережила два переїзди зі своєю сім’єю через російську агресію проти України. Її батько та брат працювали на шахті на Донеччині. Після переїзду до Луцька, вона змінила свою кар’єру з інженерної справи на власну справу з виробництва крафтових цукерок. 

7% підприємств-учасників працюють у сільському господарстві, одній з основних галузей української  економіки. Прикметно, що наш проєкт збурив значний інтерес у представників сільськогосподарського бізнесу міста Нововолинськ Волинської області. Деякі з них займалися сільським господарством та збиранням врожаю віддавна, проте дехто прийшов у цей сектор в результаті структурних змін регіону.  

Сергій Мельничук планував продовжити справу свого батька та діда, тож завершив навчання з шахтарської справи. Однак після закриття шахти він почав вирощувати й продавати полуницю, і зрештою, значно захопився розширенням своїх бізнес-можливостей. 

Учасники під час нетворкінгових заходів на відкритті програми. Фотограф: Андрій та Ірина Стухляки. .Copyright © enpact 2024.

Колишній шахтар Олександр Голівець також постраждав від закриття шахти. Він втратив роботу і шукав нові можливості – так і розпочав вирощувати й продавати фрукти та ягоди. Він вважає себе підприємцем-початківцем, і долучився до проєкту з метою поглибити свої знання з підприємництва  та дізнатися про різноманітний досвід розвитку бізнесу. 

Юлія Ютовець нещодавно стала підприємицею, і її бізнес полягає у виробництві органічного ґрунту з використанням каліфорнійських черв’яків. Юлію найбільше приваблює нетворкінговий аспект проєкту та можливість стати частиною потужної бізнес-спільноти. 

Слідкуйте за соціальними мережами enpact протягом травня, щоб дізнатися більше про учасників та їхню роботу, а також про наступний напрям програми “Just Transition through Entrepreneurship”. Якщо ви бажаєте долучитися до проєкту як ментор, експерт чи партнер, напишіть нам на justtransition@enpact.org з темою листа:  “[Ваше ім’я] – Пропозиція підтримки програми”.

Проєкт “Just Transition through Entrepreneurship” спрямований підтримати відновлення та структурні зміни у вугільних регіонах України під час економічних викликів та руйнувань, спричинених війною, шляхом надання комплексної допомоги підприємцям-початківцям, підприємцям, які вже працюють, та організаціям, які підтримують підприємницьку діяльність. 

Вугільні регіони, зокрема, Волинської та Львівської областей стикаються з підвищеною невизначеністю у зв’язку з переходом від видобутку вугілля та закриттям підприємств. Таким чином, надання місцевому бізнесу в регіоні доступу до прямої фінансової підтримки, навчання та підвищення кваліфікації має вирішальне значення для того, щоб необхідні зміни, спрямовані на обмеження глобального потепління, не мали негативного впливу на місцеве населення та економіку. 

Проєкт “Just Transition through Enterpreneurship” фінансується Федеральним міністерством економіки та клімату Німеччини (BMWK) за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт впроваджується неприбутковою організацією enpact.


Senior Project Associate

Oksana holds a Master’s degree in Journalism from Ukrainian Catholic University and has worked for ten years in international journalism, including managing a video department at BBC News Ukraine. Oksana’s diverse experience working in diplomatic fields, a global IT company and in several journalism assignments contributed to building expertise in communications, public diplomacy and creative media campaigns. At enpact, Oksana runs communications, media partnerships and visibility for the Just Transition through Entrepreneurship project.


Sign up for our newsletter!

  • Entrepreneur stories
  • Events & opportunites
  • Ecosystem updates