Abilitarea femeilor antreprenor din Moldova

Sprijinirea întreprinderilor mici conduse de femei pentru a depăși impactul războiului


Programul “Antreprenoriatul feminin în Moldova – Inițiativă de urgență pentru abilitare economică” (FEMEIE) a fost creat pentru a oferi sprijin direct pentru antreprenorii moldoveni și antreprenorii ucraineni strămutați în Moldova, cu un accent special pe sprijinirea femeilor. Pentru a crea o rețea cuprinzătoare, sustenabilă și de abilitare, programul va oferi un centru de sprijin în Moldova, sprijin financiar, acces la rețeaua și resursele globale, precum și educație și formare antreprenorială.  

Key stats

  • Durata

    01.10.2022 to 31.01.2024

  • Sprijinirea

    75 femei antreprenor

  • 500 Euros/luna

    sprijin financiar direct

Obiective

Scopul programului este de a oferi un sprijin cuprinzător pentru antreprenorii din Moldova care au fost afectați de războiul de agresiune al Rusiei.

  • Locații

    Moldova

     

  • ODDs vizate

      

Cum vă sprijină programul?


Sprijin financiar 

500 de Euro/Lună timp de șase luni, care vor fi folosiți pentru a ajuta la cheltuielile de întreținere și la costurile generate de război. 

Expertiza tehnică 

Acces la un buget unic pentru expertiză tehnică de până la 850 de euro pentru fiecare întreprindere.

Spațiul de lucru 

Acces la facilitățile și stațiile de lucru din centrul de suport pe durata programului.

Formare în domeniul rezilienței 

Sesiuni de formare prin intermediul platformei digitale de învățare pe teme relevante pentru Leadership, reziliență în situații de criză, transformare digitală, managementul sustenabilității și măsurarea impactului.

Mentorat și îndrumare 

Acces la mentorat și îndrumare prin intermediul companiilor și al experților din industrie de pe piața UE.

Oportunități de networking 

Evenimente lunare de networking în cadrul ecosistemului local din Moldova și sesiuni periodice cu partenerii locali, regionali și europeni.  

Accesul pe piață 

Sprijin pentru internaționalizare, peisaj de finanțare și oportunități de achiziție de parteneri, furnizori și clienți pe piața UE.

Calendarul programului

02 Ianuarie 2022

Cerere deschisă de candidaturi.

06 Februarie 2023

 Selecție și interviuri.

Martie 2023

Lansarea programului la Chișinău.

Septembrie 2023

Închiderea programului.

Cum funcționează?

Parcurgeți etapele pentru a afla la ce să vă așteptați de la programul FEMEIE și cum să vă pregătiți.

  • Icon

    Analizați criteriile de eligibilitate

    Citiți cu atenție criteriile de eligibilitate și descărcați documentul privind criteriile de evaluare. Vă sfătuim să parcurgeți întrebările din cadrul cererii înainte de a începe să vă depuneți cererea.

  • Icon

    Pregătiți toate informațiile

    Pregătiți cartea de identitate sau pașaportul, permisul de ședere, dacă este cazul, certificatul de înregistrare a afacerii dumneavoastră și CV-ul (opțional). Pentru a vă completa cererea, va trebui, de asemenea, să răspundeți la întrebări despre situația dvs. financiară în 2021 și 2022.

  • Icon

    Completați formularul de cerere

     Ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute pentru a completa formularul dacă aveți totul pregătit! Puteți alege limba în care doriți să completați formularul. Dacă aveți nevoie de sprijin pentru completarea formularului, nu ezitați să contactați support@enpact.org.

  • Icon

    Încărcați documentele

     Odată ce ați trimis cererea, veți primi un e-mail cu un link securizat pentru a încărca documentele. Vă rugăm să le încărcați folosind link-ul pentru a vă completa cererea. 

  • Icon

    Participați la o discuție online cu noi

    Cererea dumneavoastră este analizată de mai mulți experți din echipa noastră. Dacă cererea dvs. este eligibilă, veți fi invitat la un interviu de 30 de minute pentru a vorbi mai multe despre afacerea dvs. și despre motivul pentru care ați dori să vă alăturați programului.

  • Icon

    Verifică-ți e-mailul

    După interviu, veți primi un e-mail cu pașii următori în termen de trei săptămâni. E-mailul vă va anunța dacă sunteți acceptat sau vă va împărtăși feedback-ul în cazul în care nu vă putem găzdui în program. Vă rugăm să vă asigurați că verificați și spam-ul.

Aflați dacă FEMEIE este programul potrivit pentru dvs


  • Sunteți o femeie fondatoare sau o femeie în conducerea unei întreprinderi mici sau mijlocii* cu sediul în Moldova.  
  • Afacerea dumneavoastră a fost înregistrată legal în Moldova sau Ucraina înainte de decembrie 2021  
  • Afacerea dvs. a avut o cifră de afaceri lunară de cel puțin 250 EUR per angajat* înainte de începerea agresiunii rusești (în ianuarie și februarie 2022 sau noiembrie și decembrie 2021).
  • Întreprinderea dumneavoastră este deținută majoritar de cetățeni ucraineni sau moldoveni și/sau de rezidenți moldoveni.  
  • Întreprinderea dumneavoastră nu își desfășoară activitatea în niciun sector care sprijină direct sau indirect producția de arme, inclusiv transportul de arme și întregul lanț de aprovizionare al industriei de armament și al tehnologiei militare.

**UE definește IMM-urile ca având până la 249 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 50 de milioane de euro.  

*Echivalent normă întreagă.

Pentru mai multe informații, descărcați prezentarea generală a criteriilor de eligibilitate de mai jos. Puteți să ne trimiteți întotdeauna un e-mail la support@enpact.org pentru a primi asistență pentru cererea dumneavoastră în termen de 24 de ore de la solicitare. Vă rugăm să rețineți că acesta este singurul canal oficial de asistență pentru programul FEMEIE și singura modalitate de a garanta un răspuns în timp util.

Cererile de înscriere pentru programul FEMEIE sunt acum închise. Procesul de selecție durează în medie două săptămâni. Dacă ați aplicat pentru program, vă rugăm să vă verificați cu regularitate căsuța poștală în următoarele două săptămâni pentru actualizări și pașii următori.

Întrebări frecvente (FAQs)


Ce înseamnă FEMEIE?

FEMEIE este acronimul de la “Female Entrepreneurship in Moldova – Inițiativa de urgență pentru abilitare economică”. 

FEMEIE înseamnă, de asemenea, “femeie” în limba română, deoarece unul dintre obiectivele cheie ale programului este de a le permite femeilor antreprenor să își mențină și să își dezvolte afacerile. 

Care este scopul programului FEMEIE?

Scopul programului este de a atenua repercusiunile economice și sociale ale războiului prin furnizarea unei infrastructuri de sprijin pentru IMM-uri – care reprezintă peste 98% din toate întreprinderile din Moldova și Ucraina și, prin urmare, reprezintă coloana vertebrală structurală a ambelor economii. În cele din urmă, programul are ca scop păstrarea locurilor de muncă și asigurarea continuității mijloacelor de trai în Moldova și Ucraina, care sunt afectate de războiul de agresiune rusesc. Întreprinderile mici și mijlocii sunt necesare pentru orice efort de reconstrucție, deoarece acestea sunt parte integrantă a lanțului de aprovizionare; în plus, situația actuală reprezintă un risc mare pentru pierderea de talente în regiune. Prin sprijinirea acestor întreprinderi, rămânerea în regiune va fi mai atractivă și mai fezabilă. 

Programul aspiră să le permită femeilor antreprenor să își păstreze veniturile și locurile de muncă create de afacerile lor și să le împuternicească pe femei în funcții de conducere.

Cum este finanțat programul FEMEIE?

Programul este implementat de enpact e.V. cu sprijinul Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH în numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Scopul programului este de a contracara repercusiunile economice și sociale cauzate de războiul de agresiune rusesc.  

Ce sectoare/industrii sunt eligibile pentru sprijin? 

Programul FEMEIE este deschis la sprijinirea tuturor sectoarelor/industriilor, cu excepția sectoarelor care sprijină direct sau indirect producția de arme, inclusiv transportul de arme și întregul lanț de aprovizionare al industriei de armament și al tehnologiei militare.

Trebuie să fiu stabilit în Moldova? 

Pentru a vă califica pentru programul FEMEIE, trebuie să aveți în prezent sediul și să activați în Moldova. 

Trebuie să am o locație fizică a afacerii? 

Nu este nevoie să aveți un birou operațional sau o locație fizică pentru a fi acceptat în program.

Trebuie ca afacerea mea să fie înregistrată în Moldova? 

Întreprinderea dumneavoastră trebuie să fie înregistrată legal în Moldova sau Ucraina. 

Pot solicita sprijin mai multe persoane din aceeași întreprindere? 

Da. Până la 3 femei antreprenor/lider pentru fiecare întreprindere sunt eligibile pentru sprijin. Toate participantele vor trebui să verifice dacă dețin o funcție de fondator și/sau de conducere în cadrul afacerii lor. 

Afacerea mea a fost înregistrată în 2022. Este eligibilă pentru sprijin? 

Doar întreprinderile înregistrate în decembrie 2021 sau mai devreme sunt eligibile pentru programul FEMEIE. Nu există o limită de timp mai mică, afacerea ar fi putut fi înregistrată în orice moment înainte de 2021.

Cum se definește un IMM? Se încadrează afacerea mea în această categorie? 

Un IMM este definit de Uniunea Europeană ca având până la 249 de angajați și o cifră de afaceri anuală în euro de până la 50 de milioane de euro. Dacă afacerea dvs. se încadrează în parametrii de mai sus, atunci este considerată un IMM și este eligibilă pentru sprijin prin programul FEMEIE (Descărcați criteriile de evaluare din secțiunea “Documente utile” de mai jos pentru a afla mai multe. )

De ce trebuie să prezint documente de identificare? 

Pentru a putea evalua eligibilitatea afacerii dvs., trebuie să putem verifica dacă afacerea dvs. este înregistrată și dacă dvs., în calitate de fondator, sunteți cetățean moldovean/ucrainean sau rezident al Republicii Moldova. Acceptarea în programul FEMEIE este precedată de un proces amănunțit de due diligence, în cadrul căruia legalitatea și autenticitatea tuturor documentelor prezentate vor fi verificate prin intermediul autorităților competente din Moldova. 

Toate datele dumneavoastră sunt protejate prin politica noastră de confidențialitate. Dacă aveți întrebări referitoare la confidențialitatea datelor, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa support@enpact.org cu subiectul: “Întrebare privind confidențialitatea – programul FEMEIE” și întrebarea dumneavoastră. Procesul de aplicare și de selecție nu include nicio informație care este considerată parte a tehnologiei dvs. proprietare. Întrebările adresate se concentrează, printre altele, asupra echipei, potențialului de piață, modelului de afaceri, situației financiare.

Cum selectați antreprenorii care vor participa? 

Antreprenorii sunt selectați pentru a participa prin intermediul unui proces de aplicare, pe baza criteriilor de eligibilitate ale programului. Cererea este evaluată pe baza următoarelor criterii:

  • Dacă îndeplinește toate cerințele legale ale programului 
  • Nivelul său de exhaustivitate și acuratețe 
  • Măsura în care activitatea a fost afectată de război 
  • Măsura în care afacerea a avut o tracțiune dovedită și un produs validat și a demonstrat stabilitate financiară înainte de război. 
  • Motivația participantului de a se alătura programului 

Fiecare solicitant primește un punctaj combinat pe baza tuturor parametrilor de mai sus, ținând cont de circumstanțele personale și de măsura în care afacerea sa poate beneficia de pe urma participării la programul FEMEIE. 

Pot să trimit cererea mea prin e-mail?

Nu. Toate cererile trebuie depuse online, prin intermediul formularului de cerere

Linkul nu funcționează/am întâmpină dificultăți tehnice. 

Vă rugăm să vă asigurați că deschideți aplicația într-un browser cu suport larg, cum ar fi Chrome sau Safari, și încercați să reîmprospătați pagina. 

Dacă întâmpinați în continuare probleme, asigurați-vă că respectați limita de caractere pentru fiecare întrebare, vă rugăm să nu folosiți simboluri sau semne de punctuație, cum ar fi puncte, virgule sau spațiere dublă. 

Dacă tot nu funcționează, vă rugăm să ne trimiteți prin e-mail o captură de ecran a erorii la adresa support@enpact.org. 

În general, vă sfătuim să nu așteptați până în ultimul moment pentru a vă depune candidatura, deoarece formularul de candidatură și/sau pagina de internet întâmpină uneori dificultăți tehnice în ultimele ore înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor, din cauza unui aflux de candidaturi. 

Există un număr de telefon la care pot suna pentru a vorbi cu cineva despre cererea mea? 

Dacă aveți întrebări legate de aplicație, vă puteți alătura la sesiunea noastră de informare (Înregistrați-vă aici)! pe 26 ianuarie 2023 la ora 18:00, ora Chișinăului, pentru a pune toate întrebările legate de program și de procesul de aplicare. Dacă nu puteți participa la sesiunea de informare, echipa noastră va fi disponibilă la zoom pentru orele de asistență deschisă în cele două săptămâni înainte de termenul limită de aplicare (Orarul va fi anunțat în curând!) – doar treceți pe la noi și puneți întrebările dvs. 

De unde știu că cererea mea a fost depusă cu succes? 

După ce ați trimis cererea prin intermediul formularului nostru, veți primi un e-mail de confirmare care conține un link prin care puteți încărca documentele dumneavoastră. După ce vă trimiteți documentele, veți fi redirecționat către o pagină de trimitere reușită.

Am aplicat, dar tot nu am primit niciun răspuns. Cum pot continua?

Toți solicitanții vor primi un răspuns cu privire la statutul candidaturii lor în termen de două săptămâni de la data limită de depunere a candidaturilor. Vă rugăm să vă asigurați că vă verificați și dosarul de spam. În cazul în care nu sunteți sigur că cererea dvs. a fost trimisă cu succes, vă rugăm să ne contactați la adresa support@enpact.org cu informațiile de e-mail pe care le-ați folosit pentru cerere, iar noi vă vom contacta. 

Se așteaptă ca procesul de selecție să se încheie cel târziu în a doua săptămână a lunii februarie. 

Cum funcționează sprijinul financiar?

Sprijinul financiar este de 500 de euro pe lună, care va fi transferat direct în conturile bancare ale fiecărui participant la program. Pentru a participa la program și a primi sprijin financiar, trebuie să aveți un cont bancar în Moldova pe numele dumneavoastră. 

În plus, aveți acces la un buget de 850 de euro pe întreprindere, nu pe participant, care poate fi utilizat pentru a contracta expertiză tehnică pentru întreprinderea dumneavoastră.

Trebuie să plătesc o taxă pentru a participa la program?

Nu există nicio taxă de participare la program și nu există costuri sau taxe suplimentare suportate sau solicitate pe toată durata programului. Scopul programului este de a vă oferi sprijin financiar, formare și oportunități de relaționare pentru a depăși repercusiunile sociale și economice ale războiului.

Am un acționar majoritar care nu este cetățean moldovean, cetățean ucrainean sau rezident moldovean. 

Din păcate, prin intermediul programului FEMEIE, nu putem sprijini decât afacerile locale din Moldova sau Ucraina. Acest lucru înseamnă că afacerea dvs. nu poate fi deținută majoritar de o persoană sau o entitate care nu este moldoveancă/ucraineană/sediată în Moldova.

Programul FEMEIE oferă sprijin în facilitarea accesului pe piața UE pentru întreprinderile afectate de război, care sunt în prezent stabilite în Moldova. Aceasta include: 

  • Oportunități de networking regional și internațional cu antreprenori, experți din industrie, mentori de afaceri și diverși parteneri.  
  • Sesiuni de formare privind internaționalizarea, care se concentrează pe modul în care vă puteți adapta modelul de afaceri pentru diferite piețe, inclusiv înțelegerea nevoilor și comportamentelor clienților locali, analiza concurenței, adaptarea eforturilor de marketing și vânzări și dezvoltarea capacității echipei dvs. 
  • Sesiuni de instruire privind peisajul de finanțare din regiune și oportunitatea de a intra în contact cu experți în strângere de fonduri, investitori și potențiali parteneri de finanțare de pe piața UE.

Există mai multe tipuri de oportunități de networking disponibile prin intermediul programului, și anume:

  • Sesiuni lunare de networking în cadrul ecosistemului local din Moldova 
  • Sesiuni regulate de networking cu parteneri locali, regionali și europeni 
  • Întâlniri 1 la 1 cu mentori de afaceri și experți în domeniu de pe diferite piețe din UE, adaptate la nevoile afacerii dumneavoastră, la stadiul de creștere și la sectorul în care vă aflați.

Pentru ca afacerea dvs. să beneficieze cât mai mult de programul FEMEIE, vă sfătuim să vă angajați să participați la sesiunile de formare și la evenimentele de networking, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă sprijini în menținerea operațiunilor dvs. și în depășirea repercusiunilor negative ale războiului. În timpul programului, cu sprijinul echipei, veți stabili repere pentru afacerea dvs. pe care va trebui să le atingeți și să le urmăriți pe durata programului și în cele șase luni care vor urma.

Desigur, suntem conștienți de faptul că sunteți un antreprenor într-o perioadă de criză și, prin urmare, timpul dumneavoastră este deosebit de limitat, iar programul este conceput pentru a ține cont de acest lucru. Timpul estimat necesar pentru a profita la maximum de program este un angajament mediu de 4-8 ore pe lună. Deși solicităm un nivel minim de angajament pentru a profita la maximum de program și de sprijinul financiar, fiecare situație va fi întotdeauna evaluată de la caz la caz, ținând cont de circumstanțele prin care treceți dumneavoastră și afacerea dumneavoastră din cauza războiului.

FEMEIE este un program hibrid. Toate sesiunile de formare de bază și atelierele de lucru vor avea loc online și vor oferi posibilitatea de a participa de la distanță. Veți avea șansa de a utiliza spațiul nostru de lucru din Chișinău pentru a vă conecta, de asemenea, dacă nu vă este posibil să accesați sesiunile de acasă sau de la birou. Evenimentele și întâlnirile regulate vor avea loc în persoană la centrul de asistență din Chișinău.

Toate materialele legate de programul FEMEIE (de exemplu, cererea de candidaturi, conținutul de formare și platforma de învățare, documentele legale etc.) sunt disponibile în limbile engleză, moldovenească, ucraineană și rusă. Limba engleză nu este o cerință pentru a aplica sau a participa la program.

Ne puteți trimite un e-mail la adresa support@enpact.org pentru a primi asistență pentru cererea dumneavoastră în termen de 24 de ore de la solicitare. Vă rugăm să rețineți că acesta este singurul canal oficial de asistență pentru programul FEMEIE și singura modalitate de a garanta un răspuns în timp util. 

Documente utile


Parteneri de program

Programul este implementat de enpact e.V. cu sprijinul Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH în numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Scopul programului este de a contracara repercusiunile economice și sociale cauzate de războiul de agresiune rusesc.  

Sign up for our newsletter!

  • Entrepreneur stories
  • Events & opportunites
  • Ecosystem updates